Noen andre spillformer av sjakk er for eksempel simultansjakk, blindsjakk og fjernsjakk.

Blindsjakk går ut på at spillerne ikke ser brett og brikker. I stedet må de huske stillingen og kunne visualisere trekkene. Det er visstnok ikke så vanskelig som det høres ut, og de fleste klubbspillere kan få det til. Blindsjakk brukes for å utjevne nivåforskjeller mellom sterke og svake spillere, eller rett og slett for å briljere.

Simultansjakk er for dem som liker multitasking. Her spiller man flere partier samtidig mot 10 – 30 ulike motstandere. Motstanderne sitter gjerne på rekke og rad mens simultangiveren, som det kalles, går runden fra brett til brett. Som om ikke dette var vanskelig nok kan man også spille simultansjakk som blindsjakk.

Schackvarianter

Postsjakk, eller fjernsjakk, spilles via brev eller epost (eventuelt Snapchat, Facebook eller Instagram, alt etter som). Man kan også bruke fjernsjakkservere over Internett. Partiene kan vare over flere år dersom du satser på vanlig post.

Problemkunst, eller problemsjakk som det også kalles, går ut på å konstruere “problemer”, eller sjakkomposisjoner skal løses etter bestemte krav. Det kan være at man må sette sjakk matt på et bestemt antall trekk, eller at man ikke skal bruke flere eller sterkere brikker enn nødvendig.

Enkelte synes tydeligvis ikke sjakk er komplisert nok…