Sjakkolympiaden er VM i sjakk for landslag. Turneringen har blitt avholdt annethvert år siden 1927. Det er FIDE, eller Verdenssjakkforbundet, som arrangerer sjakk-OL. Sjakk er ikke en olympisk gren, så navnet er noe misvisende. Spillet har imidlertid blitt anerkjent som en sport (tankesport) og FIDE er medlem av IOC med alt det medfører av regler, blant annet krav om dopingtester. Det er antakelig ikke lenge til vi får muligheten til å injisere ekstra hjerneceller, så det er sikkert kjekt å være føre var.

Alle land som er anerkjent i Verdenssjakkforbundet kan stille i sjakk-OL. Det spilles over fire bord, med en spiller i reserve. Det deles ikke i dame- og herreklasser, men i en åpen klasse hvor begge kjønn kan spille, samt en ren kvinneklasse.

I 2014 ble sjakk-OL arrangert i Trømsø. Norge stilte med tre lag, både i den åpne klassen og i dameklassen. Sjakk kan åpenbart være farlige greier: To av deltakerne døde under turneringen, den ene var endog midt i et spill. Norge kom helskinnet, om ikke seirende, ut av det. Åpen klasse endte på henholdsvis 29., 63. og 101. plass, dameklassen på 25., 68. og 99. plass. Vi lot selvfølgelig gjestene vinne, det er jo bare normal høflighet.