Sjakk vokser og sjakk har blitt et kult spill å være god i. Før ble det virkelig sett på som et spill kun for de overlegent intelligente, men strategispillet finnes idag over alt.

Etter at Magnus Carlsen kom med sjakk-appen sin kan man spille sjakk over alt. Men det er også mange funksjoner i sjakk som har blitt lånt bort til andre spennende spill. Brikkene blir borte, du har blitt slått ut, den med siste brikken på brettet vinner. Du kjenner sikkert igjen reglene i andre spill også. Alt fra kinasjakk eller ludo har disse reglene i seg. Det er jo ikke så rart at de fleste spill har stjålet eller lånt funksjoner fra sjakk, for spillet skal ha oppstått før år 600.

Strategispill

Sjakk er verdens mest spilte strategispill, og er også utgangspunktet til mange andre strategispill. I moderne tid har spesielt Risk blitt et svært populært brettspill. I Risk går man inn i en eventyrverden hvor målet er verdensherredømme. Spillet er nervepirrende og en god strategi er absolutt et must for å vinne. Men evnen til å justere strategien underveis er minst like viktig. At et spill kunne bli så spennende kun ved hjelp av terninger og et brett er i dag utenkelig, men Risk har også, som sjakk, gode digitale alternativ på nett. I Backammon finner vi også reglene om å slå ut brikker og liker man sjakk er man ofte også en stor fan av Backammon. En ting sjakk virkelig skiller seg ut på er at man ikke kaster en terning. Svært lite er tilfeldig i sjakk.

Queen of Thrones

Queen of Thrones er en spilleautomater som låner noen forskjellige elementer fra sjakk. Hjulene på spilleautomaten er fylt med sjakkbrikker. Kanskje trodde du nå først at spillet hadde utgangspunkt i tv-serien Games of Thrones, og sannheten er at man ikke er så langt unna – du kan lese mer om dette hos Full Tilt. Dette er en god blanding: Kampen om gevinstene, kampen om tronen, blandet med sjakk. Queen of Thrones har blitt populært fordi spillet er noe man kjenner seg igjen i.

Moderne brettspill

I dag er brettspillene byttet ut med iPad og andre dataspill. Brettspillene ligger som oftest igjen på hytta eller andre steder familien møtes. Men brettspillene har alle blitt med inn i nettbrettene eller mobilen og det er et godt tegn. Selv om det å spille brettspillene alene på nettbrettet kan man også spille mot hverandre. Et spill som heter Knightmare Chess har blitt populært, fordi man kombinerer sjakk med magiske symboler og kanskje vil mange kjenne seg igjen i Tolkiens verden også. Selv om spillet faktisk er et kortspill, er det et spennende strategispill, med klare funksjoner lånt fra sjakk. Her finnes det bønder, dronninger, hester og springere.

Sjakken stormer videre

Den moderne sjakken som vi kjenner i dag er over 600 år gammel. På 1400-tallet ble dronningen en viktigere brikke og kunne flyttes alle veier. Løperen skiftet også funksjon og fra å kunne hoppe, flyttes den i dag diagonalt på brettet. På midten av 1800-tallet gikk sjakk til å bli en stor konkurransesport til å kun bli spilt av eliten i samfunnet. I dag kjenner vi sjakk som et viktig tema i flere spillefilmer også. Casablanca og flere James Bond filmer tar for seg brettspillet på en fantastisk måte. Ikke minst har sjakk fått stor oppmerksomhet av de unge på grunn av Harry Potter filmene. Hvor mange som faktisk spiller sjakk i dag er vanskelig å si, men det er ingen tvil – sjakk er verdens mest gjenkjennelige brettspill og nye varianter vil fortsette å komme.